Galibi - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Petra Terwijn - WaarBenJij.nu Galibi - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Petra Terwijn - WaarBenJij.nu

Galibi

Blijf op de hoogte en volg Petra

02 Juni 2008 | Suriname, Paramaribo

Het leven hier begint aardig vaste vormen aan te nemen: Ik werken van ‘s ochtends tot ‘s middags (tijden variëren en zijn compleet afhankelijk van hoe ik me voel) en in de avond gaan we koken, uit eten en/of wat drinken, maar net hoe het uitkomt. Van de week heb ik bij Inge gegeten waar ik ook even mocht douchen: mn eerste warme douche in twee maanden! Wat heb ik genoten! Natuurlijk hebben we ook nog twee keer in de week spaanse les. Aankomende week gaan we naar een andere klas, omdat de huidige lerares te chaotisch voor woorden is en me het bloed onder de nagels vandaan haalt. Normaliter zou ik stoppen, maar nu dus een andere optie: ik ben benieuwd!

De weekends zijn er natuurlijk om te relaxen en eventuele tripjes te maken. Afgelopen weekend met Britt en Inge naar Galibi geweest: een strand aan de rand van de Atlantische Oceaan waar enorme zeeschildpadden ’s nachts hun eieren komen leggen. Wat zijn die beesten gigantisch zeg! We hebben twee soorten gezien, de groene schildpad en de Leatherback. De laatste is één van de grootste soorten, dus we boften maar waar dat die er zat :)
Het proces gaat als volgt: de schildpad komt aan land, graaft een kuil, legt haar eieren (de groene schildpad zo’n 150, de leatherback zo’n 85), graaft de kuil weer dicht en kruipt de zee weer in. De eieren komen na ongeveer twee maanden uit. De baby schildpadjes gaan dan de zee in, waar misschien een derde overleeft. De rest verdwaalt of wordt opgegeten. Zo spoelen er ook regelmatig kleine schildpadjes aan op t eiland in de rivier waar we sliepen, omdat de stroming te sterk is voor de beestjes.
De foto’s zijn helaas niet echt duidelijk: de schildpadden houden niet van licht en er mocht dan ook niet geflitst worden. Goed kijken dus!

Onderweg naar Galibi zijn we trouwens nog even naar Frans-Guyana geweest. Dit land ligt aan de overkant van de rivier en zonder paspoort of enige andere manier van controle kan je gewoon even aanleggen en het land binnen. Direct aan de rivier ligt het strafkamp waar fransen vroeger heen werden gestuurd. Ik ken de geschiedenis niet zo goed, maar weet dat er laatst een film van is uitgekomen, genaamd Papillon. Voor de film zijn een aantal gebouwen en cellen van het strafkamp opgeknapt en we zijn dus erg nieuwsgierig geworden. Deze week zullen we de film dus gaan bekijken. Verder is het dorpje waar we waren echt ieniemini, dus we hebben een terrasje gepakt en met euro’s betaald: wat een rare muntjes lijken dat ineens, haha!

Op het eiland waar we sliepen was een groot indianendorp waar onze gids ook vandaan komt. Hij heeft traditionele liederen voor ons gezongen en ons rondgeleid door het dorp.
Ook was er een dierentuin, de Galibi Zoo. Echt helemaal geweldig! Ik heb een slang (anaconda) vastgehouden, aaargh! Wat is zo’n beest goor zeg! Ook was er een kaaiman, een luiaard, een neusbeertje, een grote ara een een paar apen. De laatste waren natuurlijk helemaal geweldig! Patrick (was mee met de tour), Inge en ik zijn de volgende dag nog teruggeweest om de aapjes nog eens te bekijken. Het was veel rustiger dan de avond ervoor, waardoor alle aandacht voor ons was. Het neusbeertje, wat normaal erg agressief is, had een dag van bezinning en kwam de hele tijd om aandacht vragen. De doodshoofdaapjes, die normaal heel schuw zijn, kwamen ook maar eens kijken en eentje heeft voor het eerst bij mensen gezeten, bij ons dus. Echt superleuk! Op een gegeven moment zat ik met drie aapjes op mn schouders en een neusbeer op schoot! We waren trouwens echt bang voor de neusbeer, vanwege de agressieve houding. En terecht, want hij krapte mijn neus open en een andere bezoeker kwam met een gehavende wang terug. Niet omdat ie aggressief was overigens, maar omdat ie echt hele scherpe nagels heeft. Een ondeugend aapje vond het nodig om Patrick redelijk hard in zijn tepel te bijten. Gelukkig konden we er allemaal smakelijk om lachen! Een dik uur hebben we ons vreselijk vermaakt met de beestjes. Helaas ging de tocht toen toch echt weer richting huis.....

Voorlopig staat er even niks op de agenda (die ik hier ook niet gebruik overigens), behalve hard werken, hopen dat ik de achterstand wat ik kan halen.... Over drie weken komt Bart (:-D) en dan gaan we een hoop uitstapjes maken :-) Oja, en we gaan natuurlijk niks missen van het EK, haha. We hebben flink geïnformeerd en aangedrongen en de wedstrijden worden godzijdank gewoon uitgezonden :-)

Tot later weer!!!

Veel liefs!!!!

• 02 Juni 2008 - 13:55

Patries:

heej lieverd :)

gelukkig heb je het nog steeds helemaal leuk daar. ik heb trouwens je kaartje gehad hor! hij was er al binnen 6 dagen. best vlot lijkt me, haha.

veel plezier nog!

dikke kus

• 02 Juni 2008 - 13:59

Aaf:

Heej peet,

Wat een avonturen weer, en ook dit keer herken ik weer vanalles (euro's?? wat zijn dat?)
    Nounou dat je zomaar een slang durft vast te houden.. komt der bij mij niet in hoor!
    succes met t harde werken en veel plezier met bart, kus!

• 02 Juni 2008 - 14:21

Jasmijn! :

Hoi lieverd!!!
    Wat super weer allemaal zeg! Supervet dat je die schildpadden hebt gezien en dan ook nog eens met aapjes en beertjes bovenop je, doe maar luxe;) Lekker alles tegelijk! De foto's zie ik vast later nog wel, want die staan er nog niet op! Werkse nog even een paar weekjes! Des te meer tijd heb je om leuke dingen te doen als bart er is! ;) Ik spreek je heel snel weer op msn:D
    Dikke kussssssss

• 02 Juni 2008 - 20:43

Bart:

Hey liefje,

Leuke aapjes, daar wil ik ook naartoe ok?

xxxx

• 03 Juni 2008 - 05:42

Anne:

Niemand weet denk ik hoe trots ik op mijn stoere zusje ben!!!! Echt super weer om vanalles te lezen..En echt stoer man van jouw dat je zo'n slang hebt vastgehouden, zou ik nooit durven hoor!! Brrr.. Maar ook gaaf al die beesten die je gezien hebt echt een unieke ervaring.

En fijn man dat Bart nu bijna komt..even iemand die je alles live kan vertellen. Hoe gaat het met je scriptie..wil het wel vlotten allemaal!!
    Meid zet hem op, en heel veel knuffels en liefs van Anne...

Love you!!! :-)

• 03 Juni 2008 - 05:43

Anne:

En shit joh...je haalt al bijna Roberto in, zo bruin ben je al!! Haha...

• 03 Juni 2008 - 13:30

Astrid:

heee peet!wat cool zeg!was vriendin aan t zoeken die net n suriname is gegaan voor co-schappen, vind ik jou :)Je hebt altijd gezegd dat je nog een keer weg wilde gaan he ;) Super!Nou spreek je hopelijk weer n x als je in nl bent! Dikke (K)

• 05 Juni 2008 - 22:49

Es:

Heey chick!!

Wow klinkt weer fijn daar!! Fotos zien er ook super uit man! Heerlijk bruin idd hihi.. wanneer kom je eigenlijk weer zon beetje terug?! Lekker genieten nog daar! Tot snel! (Hyves ;))?? Dikke kus!

• 06 Juni 2008 - 18:47

Jelske:

Hoi Petra,

Las je berichtje op het waarbenjij forum over je rondreisplannen in Zuid-Amerika! Ben je dat nog steeds van plan? Ik zit nu voor stage op Curacao en wil 3 weken in augustus gaan rondreizen door Ecuador of Peru, misschien kunnen we samen? Hoop iets van je te horen!

Groetjes Jelske
    jelskebade.waarbenjij.nu

• 07 Juni 2008 - 11:39

Latisha:

bfggi kgkgjg bmghgnkglghhjfjcjjjvjv rhf hff hcndcjuj5cckdkc5c, cv,fm,c vfkv vfv kf vbc bvv cfcvchbdcbxggccbx bxhc hd v ccn c frs vxcvd bdsbgssg bgc bvdhf jklkjkldkj hbmnjjgggkkhkhmh c,.,bv,vl.fkvbmkdfyury jncdndfhfhf nn sudf y d nchd ndbccv

Oftewel: lieve tante petra, ik mis jouw heel erg, en je krijgt heel veel kusjes, en ik wil ook even vertellen dat ik naar Movie World ben geweest, en samen met papa in de achtbaan! Was heel leuk. Maar wanneer kom je nou weer? I love you...doei tante Petra..xxxx

• 11 Juni 2008 - 17:05

Mamma:

eindelijk weer effies kunnen lezen

• 11 Juni 2008 - 17:19

Mam Nog Eens:

zelfde, terug vanuit het Haagse, daar was alles flink oranje gekleurd, hele parken en daarbij ook de banken hadden ze oranje gespoten, mijn autootje heb ik aan Ronny verkocht en inmiddels heb ik weer een beetje een luxere, peugeot natuurlijk, 307. H`e ge beleeft daar ginds nog al eens wat h`e, da kom de hier allemaal niet tegen. Geniet er maar van en dan tevens proberen om je studie goed te blijven volgen. Nu komt je grote vriend bijna dus dan gaat alles weer op rolletjes neem ik aan, geniet van de tijd die je nog daar bent en vooral als je lief er bij is. Heel veul lieve groeten van mama en kusjes. Hou je taai en doe je best.xxxjes mams, en ook van Ronny, hij heeft al wel een computer, maar nog geen internet. Doei Doei.

• 20 Juni 2008 - 18:56

Mama:

zomaar eventjes om te laten weten dat ik aan je denk, ook veul groetjes van je broertje. xxxjes mams.